Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
W ramach projektu foodCIRCUS kluczowym wyzwaniem jest skuteczne zaangażowanie uczniów, rodziców, nauczycieli, intendentów oraz pracowników stołówek w zmianę nawyków żywieniowych, które pozwolą na zmniejszenie marnowania żywności. Ważnym celem jest także wprowadzenie mikro dobrych praktyk w stołówkach, które umożliwią lepsze zarządzanie produkcją i konsumpcją żywności.
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie rozwiązań z zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym, zapobiegających marnowaniu żywności w środkowo europejskich szkołach i przedszkolach.
Oczekiwanym rezultatem projektu jest ograniczenie marnowania żywności w wybranych placówkach oświatowych. Projekt przyczyni się także do stworzenia programów edukacyjnych, które promują świadome podejście do zarządzania żywnością. Ważnym rezultatem będzie także wzrost zaangażowania społeczności lokalnych i instytucji edukacyjnych w działania na rzecz zrównoważonego rozwoju.
Czym jest projekt foodCIRCUS
Projekt foodCIRCUS to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu wdrożenie rozwiązań w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, które skutecznie zapobiegają marnowaniu żywności w szkołach i przedszkolach w Europie Środkowej. Nawiązana współpraca międzynarodowa umożliwia wymianę wiedzy i doświadczeń oraz wsparcie podczas wypracowywania nowych rozwiązań. Potwierdza ona także powagę problemu z którym mierzą się również partnerzy zagraniczni.
Projekt kontynuuje działania realizowane w latach 2021-2022 w ramach projektu URBACT III BioCanteens#2, który skupiał się na zmniejszeniu marnowania żywności w stołówkach edukacyjnych.
Link do poprzedniego projektu.
Partnerzy projektu foodCIRCUS
Liderem projektu jest Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (Austria), a pozostałymi partnerami są:
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polska)
- Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy)
- Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze (Czechy)
- Save the Food (Czechy)
- Politechnika Wrocławska (Polska)
- Gmina Wrocław (Polska)
- Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Budapeszcie (Węgry)
- Uniwersytet Boloński, Katedra Nauk Rolniczych i Żywnościowych (Włochy)
- Reploid Value Solutions GmbH (Austria)
Termin realizacji:
Termin realizacji projektu: czerwiec 2024 r. - grudzień 2026 r.
Środki finansowe, wysokość dofinansowania:
- Wartość projektu dla Miasta: 163 327,00 EUR, 682 127,87 zł
- Wartość dofinansowania dla Miasta 130 661,60 EUR, 545 904,16 zł (dofinansowanego w 80% ze środków EFRR (Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego) w ramach Programu Interreg Europa Środkowa)
- Wartość wkładu własnego 32 665,40 EUR (20%), 136 195,45 zł
foodCIRCUS we Wrocławiu
We Wrocławiu projekt będzie realizowany w 13 wybranych placówkach edukacyjnych. W części z nich Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przeprowadzi badania jakościowe i ilościowe dotyczące żywności w stołówkach i generowanych odpadów. Posłużą one za źródło danych stanowiące podstawę do planowanych w projekcie działań edukacyjnych i wdrożenia dobrych praktyk związanych z zarządzaniem żywnością. Ważne będzie zaangażowanie uczniów, nauczycieli, rodziców i pracowników stołówek w zmiany nawyków żywieniowych.
Ten projekt jest przykładem wzajemnej współpracy międzynarodowej skupiającym się na idei zrównoważonego rozwoju, działań edukacyjnych oraz wypracowanie prawidłowych praktyk żywieniowych.Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii UMW
Zakładane działania w projekcie:
Miasto Wrocław będzie odpowiedzialne za realizację kilku kluczowych działań, takich jak:
- Opracowanie i wdrożenie micro dobrych praktyk zmierzających do ograniczenia marnowania pożywienia w 13 wybranych placówkach edukacyjnych, które szkoły będą mogły w łatwy i prosty sposób wdrożyć.
- Przeprowadzenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, która obejmuje:
- Warsztaty dla nauczycieli, dzieci, rodziców oraz społeczności szkolnej w zakresie ograniczenia marnowania pożywienia.
- Szkolenia podnoszące kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów.
- Opracowanie książeczki z jadłospisami do przedszkoli z kuchnią własną i cateringiem.
Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie.