Wyniki konkursu – sprawdź, czy wygrałeś!
Komisja Konkursowa wyłoniła zwycięzców konkursu „WrocCHEF". Chcielibyśmy podziękować wszystkim uczestnikom konkursu za przesłane prace. Komisja miała trudne zadanie, żeby wyłonić najlepszych, ale udało się. Z ogromną przyjemnością informujemy, że laureatami konkursu „WroCHEF zostali:
- Maja Podgórska za danie „Stek z kalafiora",
- Filip Barankiewicz za danie „Uczta dyniowo-grzybowa Filipa Barankiewicza",
- Dzmitry Miadzvedzeu za danie „Pieczone dynie nadziewane warzywami".
Ponadto zostały przyznane trzy wyróżnienia:
- Amelia Kaczmarek za danie „Warzywny makaron z pietruszkowym pesto",
- Anna Wrzuszczak za danie „Jesienna zapiekanka",
- Hanna Pióro za danie „Bowl z tofu".
Komisja była pod wrażeniem kreatywności i pasji, którą uczestnicy włożyli w zaprezentowane dania. Zwycięskie dania zyskały uznanie komisji oraz zebrały największą liczbę punktów, ponieważ najlepiej spełniały założenia konkursu "WroCHEF" w kategoriach:
- wykorzystanie warzyw i owoców, które można uprawiać w ogródkach przydomowych,
- wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców,
- wykorzystanie innych produktów lokalnych,
- gotowanie z ograniczeniem resztek,
- klarowny opis sposobu wykonania,
- aspekt edukacyjny pracy konkursowej w zakresie zdrowego stylu życia ze szczególnym zwróceniem uwagi na aspekt prawidłowego odżywiania i diety roślinnej,
- zrozumiała forma przekazu,
- inwencja, oryginalność i pomysłowość.
Organizatorzy Konkursu będą kontaktowali się z Opiekunami laureatów i wyróżnionych dzieci w celu ustalenia terminów i sposobu realizacji nagrody.
Konkurs WroCHEF został przygotowany z myślą o najmłodszych wrocławianach, których pasją jest gotowanie.
Celem konkursu jest przede wszystkim promocja diety roślinnej, opartej na produktach lokalnych i sezonowych, a także promocja potraw, które można wykonać z wykorzystaniem warzyw i owoców, które są uprawiane w ogródkach przydomowych. Zależy nam przede wszystkim na edukacji uczniów w zakresie zdrowego stylu życia. Chcemy zwrócić ich uwagę na to, jak ważne jest prawidłowe odżywianie, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej. Zależy nam także na zwiększeniu świadomości uczniów w zakresie zapobiegania marnowaniu żywnościMałgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii w Urzędzie Miejskim Wrocławia
Konkurs WroCHEF – jak wziąć w nim udział?
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać zgłoszenie w formie graficznej lub video, które przedstawia, jak dziecko samodzielnie przygotowuje potrawę bezmięsną i wypełnić specjalny FORMULARZ.
Sześciu zwycięzców weźmie udział w warsztatach z uczestniczkami programu MasterChef: Natalią Gmyrek, finalistką 6-stej edycji programu Masterchef oraz z Julką Cymbaluk, zwyciężczynią 2-giej edycji Masterchef Junior.
Dla laureatów przewidziano niecodzienne nagrody
Oprócz tego, w konkursie zostaną przyznane trzy nagrody główne. Laureaci zostaną zaproszeni do jednej z wrocławskich restauracji – każde dziecko do innego lokalu.
Tam, wraz z szefem kuchni, będą pracować nad nowym daniem, inspirowanym tym konkursowym, które wspólnie wymyślą i przygotują. Następnie zostanie ono wprowadzone do menu restauracji na jeden weekend. Dzięki temu w trzech różnych restauracjach – AULA, Dinette i Umami – pojawią się trzy nowe dania, których pomysłodawcami będą właśnie laureaci konkursu, we współpracy z szefami kuchni.
Konkurs WroCHEF organizowany jest przez Urząd Miejski Wrocławia w ramach projektu FoodSHIFT2030, finansowanego z programu UE „Horyzont".
Partnerami przedsięwzięcia są Zespół Szkół nr 3 we Wrocławiu oraz Wrocławska Rada Gastronomii oraz restauracja Bernard.
W związku z licznymi zapytaniami postanowiliśmy rozszerzyć konkurs WroCHEF na wszystkie wrocławskie szkoły podstawowe zarówno publiczne, jak i niepubliczne.